Uydudan Cep Telefonu Yer Tespiti (Gps Takip)

Uydudan cep telefonu yer tespiti yapmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bir telefonu uydudan canlı izlemek ve gps konum adresini bulmak için yazımızı okuyun!

Uyduların cep telefonlarını nasıl takip ettiğini hiç merak ettiniz mi?

Hücresel veya radyo dalgası sinyallerinden hangisi olursa olsun, herhangi bir sinyali takip etmenin anahtarı trilaterasyon olarak adlandırılan bir yöntemdir. Triyaj işleminin etkin bir şekilde kullanılması için telefonun en az 3 sinyal alması gerekir. GPS ( Küresel Konumlandırma Sistemi ) özellikli telefonlar, uydudan gönderilen sinyalin ve uydu yörüngesinin bilgisi gibi dokümanları içeren verileri uydulardan sürekli olarak akış sinyali olarak alırlar. Buna bağlı olarak, telefonun GPS alıcısı, konumu enlem ve boylam olarak hesaplar. Ayrıca, telefon kullanıcısı hareket halinde ise mevcut hızını okur ve kapsanan mesafe ile arasındaki süreye göre de hesaplama yapar. Peki, bu trilaterasyon işi tam olarak nasıl çalışır?

Trilaterasyon sistemi nasıl çalışır?

uydudan cep telefonu konum bulmaTrilaterasyon, üçgenlemenin (üç uydu kullanımının) karmaşık bir versiyonudur. Tüm alanın üçgenlere bölünmüş olduğu bir inceleme yöntemi olarak da tanımlanır.

Tek bir uydudan alınan veriler, bir telefonun konumunu dünya yüzeyinde geniş bir alan üzerinde gösterir. İkinci bir uydudan veri eklemek, konumu iki uydu verisi alanının üst üste geldiği bölgeye göre daraltır. Üçüncü bir uydudan veri eklemek ise nispeten daha doğru bir pozisyon sağlar.

Genel olarak tüm GPS üniteleri doğru bir konum için an az üç uyduya ihtiyaç duyar. Dördüncü bir uydudan (ya da dörtten fazla uydudan) elde edilen veriler, hassaslığı artırır ve doğru konumu tam olarak belirler.

GPS alıcıları rutin olarak dört ila yedi uyduyu veya daha fazlasını eş zamanlı olarak takip eder ve bilgiyi analiz etmek için trilaterasyon yöntemi kullanır. Böylelikle çok net bir şekilde telefonun bulunduğu yeri tam olarak gösterir. Bunun yanında, bir GPS navigatörü yetersiz uydu verileri aldığında, trilaterasyon başarısız olur. Navigatör, yanlış konum bilgisini vermekten ziyade kullanıcıyı bilgilendirir.

Uydular bazen geçici olarak başarısız olur, çünkü sinyaller troposfer ve iyonosferdeki faktörler nedeniyle çok yavaş hareket eder. Sinyaller ayrıca yeryüzündeki belirli oluşumları ve yapıları ping (iletişim gecikmesi) yapabilir ve bu da bir triyaj (seçme, ayırma) hatası verir.

Uydular Cep Telefonlarını Nasıl Takip Eder?

Bulunulan yeri kapsayan üç uydudan aşağı doğru uzanan bir koni düşünülsün. Bu koniler, Dünya’ya doğru geldiğinde, telefon çevresine yakın yerde daire şeklinde oluşurlar. Böylelikle üç kesişen daire telefon çevresinde bulunur. Bu çemberlerin merkez koordinatları yardımı ile telefonun nerede olduğunu belirlemek için bir trilaterasyon denklemi kullanılır. Üç çemberin kesiştiği nokta telefonun konumunu verir.

GPS sistemi 20 ila 32 global konumlandırma uydularından yararlandığından, bir telefonun konumu Dünya’nın neresinde olursa olsun belirlenebilir. Başlangıçta, GPS alıcıları sadece 4 veya 5 uydudan veriyi aynı anda kullanabilirken şimdi 20 kadar uyduyu kullanabiliyorlar.

Hangi Faktörler Cep Telefonlarının GPS Doğruluğunu Bozabilir?

Cep telefonları için çeşitli GPS izleme uygulamaları ayrıntılarına girmeden önce, telefonun konumunu kesen, sinyal doğruluğunu azaltabilen bazı faktörlerin incelenmesinde fayda vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

Atmosferik Gecikmeler – GPS uydu sinyali Dünya atmosferinde (hem İyonosfer hem de troposfer) ilerlerken yavaşlar. GPS sistemi, hatayı düzeltmek için ortalama bir gecikme süresi içeren yerleşik bir bilimsel modelden yararlansa da, olağan dışı bir gecikme meydana gelmesi durumunda ölçülebilir bir hata oluşabilir.

Çok yollu GPS Sinyali – GPS sinyali büyük dağlardan veya yüksek binalardan yansıdığında, sinyalin gidiş süresi ertelenir. Bu etki, GPS sinyalinin doğruluğu ile ilgili hatalara yol açacak ve cep telefonu izleme uygulamaları tarafından sağlanan konum bilgisinde bir hata görülecektir.

GPS Alıcısı Saat Hataları – GPS alıcısı (veya cep telefonu) için yerleşik saat, uyduların kullandığı atomik saatler kadar doğru olarak tasarlanmamıştır. Bu hata diğer türler kadar önemli olmamasına rağmen, GPS doğruluğunun ortadan kaldırılmasıyla sonuçlanan ek bir hata faktörü oluşturabilir.

Görünen Toplam GPS Uydu Sayısı – Bir GPS sinyaline göre daha fazla GPS uydu sinyali, konumlandırma verilerinin hassas olarak hesaplanmasını sağlar. Alıcıda ikiden daha az uydu görünürse, doğru yer belirleme bilgisi sağlama oranı düşecektir.

GPS Sinyalinin Kasıtlı Olarak Bozulması – Hâlihazırda istihdam edilmemiş olsa da (Mayıs 2000’de kapatılmış), ABD Savunma Bakanlığı GPS sinyalinin kasıtlı olarak bozulmasını sağlayabilecek durumdadır.

Bir Cep Telefonu İzlemek İçin GPS Nasıl Kullanılır?

Çoğu modern cep telefonunda yerleşik bir GPS alıcısı vardır. Bu alıcı, diğer ticari dereceli GPS alıcılarına benzer şekilde çalışır, çünkü uydudan uyduya olan mesafeyi belirlemek için bir uydudan GSP sinyalinin iletilmesi ve alınması zamanındaki farkı kullanır. Telefon tarafından iki uydu görünürse, bir 2D pozisyonu hesaplanabilir. Telefonda görülebilen uydu sayısı arttıkça, konum daha doğru olacaktır. Sonuç olarak, bir telefonun konum servisleri açıksa, cep telefonu, telefonun konumuna bağlı olarak cihazın gerçek zamanlı olarak konumunu hesaplar.

GPS izleme uygulamaları için bir sonraki adım, bu konumu bir yazılım programına veya uygulamasına iletmektir. Telefonun modeline bağlı olarak, bu görev WiFi, SMS metin üzerinden veya geleneksel kablosuz sinyal üzerinden bir veri bağlantısı üzerinden iletilir.

Popüler Cep Telefonu Takip Uygulamaları ile Telefon Konum Tespiti Nasıl Yapılır?

Kullanılan telefon modeline bağlı olarak, bir cep telefonunu izlemek için çeşitli yazılım seçenekleri mevcuttur. Bugün piyasadaki akıllı telefonların hemen hemen tüm modelleri iPhone, Android, Blacberry ve Windows işletim sistemli telefonlarını içerecek şekilde hazırlanan yazılımlar telefon konumu belirleme özelliği taşımaktadırlar. Bu özellik sadece kullanılan telefon konumu için sınırlı kalmayıp GPS özelliği olan ve numarası bilinen telefonların konum tespitini de yapabilmektedirler. Cep telefon konum tespiti yapabilen en popüler yazılımlar şunlardır:

Şimdi bu yazılımlar içerisinde en yaygın olan mSpy ile konum takibi nasıl yapılır:

Konum takibi, belirli bir zamanda, mobil bir araç yardımıyla, bir kişinin (telefonun) bulunduğu yeri belirleme zorunluluğu ile bağlantılı birçok durumda ortaya çıkabilir. Bir cep telefonunun coğrafi konumu mSpy yazılımı tarafından takip edilebilir. Bu mobil izleme yazılımı güvenilirdir ve belirli bir zamanda bir cep telefonunun tam yerini tespit edebilir. Böylece hedeflenen telefonun gerçekte nerede olduğunu en ayrıntılı koordinatlarına kadar öğrenebilmek mümkün olmaktadır. Anlık GPS konum tespiti özelliğinin en güzel tarafı, cihazın takip edileceği zaman içerisinde normal bir GPS’e sahip olmasa veya kapalı olsa dahi konumunun rahatça belirlenebilmesi ve detaylı bir harita şeklinde bu bilgilerin takip edilebilmesidir. Özellikle söz konusu ebeveynler açısından çocuklar ya da işveren açısından çalışanlar olduğu zaman, doğru zamanda doğru yerde bulunduklarından emin olabilmek için mSpy yazılımının GPS konum takibi, ideal uygulamalardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

MSpy kurulumu çok kolaydır. Resmi web sitelerinden mSpy paketi satın alınır. Abonelik alındıktan sonra, hedef cihazda mSpy uygulaması kurulur. Kullanıcıya açık kontrol paneli üzerinden hedef telefon numarası ile hedef telefonun GPS konumu, tarih, saat ve kesin bir zaman dilimi ile takip edilebilir. Bu durumda, cep telefonunun GPS konum izleyicisi kapalı olsa bile, otomatik olarak çalışır ve cep telefonunuzla ilgili tüm ayrıntıları almanızı sağlar.


Uydudan Cep Telefonu Yer Tespiti (Gps Takip) Hakkında Kullanıcı Yorumları
Bir yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir